Winterbandenverplichting in de verschillende Europese landen
Winterbanden in Europa
Winterbanden zijn banden die speciaal zijn ontworpen voor winterse omstandigheden. Als de temperaturen onder de 7 graden Celsius zakken, bewijzen winterbanden in veel gevallen hun meerwaarde.
Wanneer zijn winterbanden een noodzaak?
We zeggen het nog maar eens: de banden van je auto zijn het enige contact met de weg. En maken het verschil tussen een veilige en een onveilige rit.
Wist je dat: het contactvlak van herenschoenen maat 44 ongeveer hetzelfde contactvlak is van de banden onder je auto?
Winterbanden zijn banden die speciaal zijn ontworpen voor winterse omstandigheden. Als de temperaturen onder de 7 graden Celsius zakken, bewijzen winterbanden in veel gevallen hun meerwaarde.
Sterker nog, als deze temperaturen langer aanhouden, dan zijn winterbanden zelfs een noodzaak. In het bijzonder als dit gepaard gaat met natte, winterse omstandigheden.
In landen met milde winters, waarbij de temperaturen amper in de buurt van het vriespunt komen, kun je soms ook volstaan met zomerbanden.
Maar beter voorbereid op wisselende weersomstandigheden ben je met all-seasonbanden die bij matige temperaturen tussen de 7 en de 15 graden Celsius betere prestaties leveren dan zomerbanden.
Uiteraard hangt de noodzaak van winterbanden ook af van de regels die ter plaatse gelden.
Wanneer winterbanden in Duitsland?
Zo ben je in Duitsland verplicht met winterbanden te rijden wanneer de omstandigheden dat vereisen. Deze plicht geldt ook voor personenauto’s en campers, maar niet voor motoren. In Duitsland geldt dus geen specifiek tijdvak voor winterbanden.
Maar sinds 2018 gelden wel nieuwe regels ten aanzien van winterbanden in Duitsland. Vanaf dit jaar moeten nieuwe winterbanden altijd van het sneeuwvloksymbool zijn voorzien.
Eerder waren ook M+S-banden goedgekeurd als winterbanden. Als je nog banden van vóór 2018* hebt zonder sneeuwvloksymbool, dan mag daar tot 2024 nog wel mee rijden. Vanaf 01-10-20224 moeten de banden ook voorzien van het Sneeuwvolsymbool en de berg teken.
*Of je banden hebt van vóór 2018 is te zien aan het zogenoemde “DOT (Department of Transportation) nummer”. Dit nummer staat op de zijkant van je band en bestaat uit 4 cijfers die de week en het jaar van productie aangeven. Zo komt een band met een nummer “4118” uit de 41e week van 2018.
|
|||
|
|||
|
Wanneer winterbanden in Oostenrijk?
Winterbanden zijn ook verplicht tijdens de winterperiode van 1 november tot en met 15 april in Oostenrijk, onder winterse omstandigheden. Sneeuw, ijs en gladheid vallen onder winterse omstandigheden.
De plicht geldt ook voor personenauto’s en campers, niet voor motoren.
Buiten deze periode kun je in bergachtige gebieden ook buiten de genoemde periode verplicht worden om op winterbanden in Oostenrijk te rijden. Dat staat dan aangegeven met verkeersborden.
Ook in andere Europese landen kan een verplichting op winterbanden gelden
Ook een aanzienlijk aantal andere Europese landen zijn winterbanden in de winterperiode of bij winterse omstandigheden verplicht.
- In Tsjechië zijn winterbanden van 1 november tot en met 31 maart verplicht bij winterse omstandigheden.
- In Zwitserland zijn winterbanden niet verplicht, maar kun je wel een boete krijgen als je hinder veroorzaakt doordat je banden niet aan de omstandigheden zijn aangepast.
- De Scandinavische landen: In Finland zijn winterbanden verplicht van begin december tot eind februari. Winterbanden zijn ook verplicht in Noorwegen, maar buitenlandse voertuigen hoeven niet aan deze eis te voldoen. In Zweden waren toeristen tot voor kort vrijgesteld van winterbanden, maar nu moeten alle auto’s van goedgekeurde winterbanden zijn voorzien van 1 december tot 31 maart.
- In Italië geldt bijvoorbeeld een verplichting van 15 november tot en met 15 april in bepaalde gebieden die met borden worden aangegeven. In het bergachtige Aostadal zijn winterbanden in deze periode altijd verplicht.
Wintersporter? Ga niet op pad zonder winterbanden!
Je kunt dus eigenlijk niet zonder winterbanden als je in de winterperiode naar het buitenland gaat voor een (wintersport)vakantie. Al was het maar omdat de weersomstandigheden in de winter snel kunnen wijzigen.
Het gaat er dan specifiek om dat je met banden rijdt die over het bekende sneeuwvloksymbool (ook wel het Alpine-symbool of het 3PMSF-symbool genoemd) beschikken. Dat kunnen ook all-seasonbanden zijn.
Let op: in veel landen is het advies om minimaal 4 mm profiel op je winterbanden te hebben.
Wanneer kies je NIET voor winterbanden?
Wat je in ieder geval niet moet doen, is in de zomer doorrijden op winterbanden. Door de zachtere samenstelling van het rubber slijten ze sneller bij hogere temperaturen.
De prestaties verminderen zienderogen doordat winterbanden in de zomer vervormen. En de remweg neemt schrikbarend toe.
Ook de Allgemeine Deutsche Automobil-Club ontraadt winterbanden in de zomer:
In Italië kun je een boete krijgen die op kan lopen tot € 1.700 als je met winterbanden in de zomerperiode rondrijdt.
Pro-tip: kies je voor winterbanden, kies dan ook voor de 2-jaarlijkse bandenwissel. Wil je dat niet, kies dan voor all-seasonbanden waar je het hele jaar door op blijft rijden.