Plan Uw afspraak :

AutoBandenAirco serviceAPK keuringonderhoud auto

Tips menu

Kinderzitjes...Hoe zit dat?

In Europa is namelijk afgesproken dat er strengere regels nodig zijn voor het vervoer van kinderen in de auto. Die regels hebben maar een doel: uw kind beter beschermen. Hieronder vindt u vindt u informatie over de nieuwe regels voor veilig vervoer van kinderen in de auto. De regels komen er op neer dat vanaf 1 maart 2006 kinderen kleiner dan 1,35 meter in een goedgekeurd kinderzitje moeten worden vervoerd. Volwassenen en kinderen groter dan 1,35 meter moeten de autogordel om en mogen zonodig ook een kinderzitje (zittingverhoger) gebruiken. Onder kinderen wordt iedereen verstaan die jonger is dan 18 jaar.
kinderzitje
keurmerk
Een kinderzitje moet goedgekeurd zijn volgens ECE-reglement 44/03 of 44/04. Dit vindt u op het keuringslabel of -sticker . Om goed te werken moet het kinderzitje op de juiste manier zijn vastgezet.

Bijzondere gevallen en uitzonderingen

Er zijn een aantal uitzonderingen op de nieuwe regels. Deze zijn er, omdat niet altijd van u of van anderen verlangd kan worden dat er (voldoende) kinderzitjes voorhanden zijn of geplaatst kunnen worden. Uiteraard is het altijd verstandig om voor de meest veilige manier van vervoer te kiezen. En bijvoorbeeld een kinderzitje mee te geven wanneer uw kind met iemand anders meerijdt.

Let op: kinderen jonger dan 3 jaar mogen uitsluitend vervoerd worden in een kinderzitje (dit geldt niet in een taxi of bus).

Te weinig gordels (tijdelijke uitzondering)

Als er meer passagiers zijn dan gordels, dan mogen kinderen groter dan 1,35 meter en volwassenen zonder gordel op de achterbank zitten, zolang de aanwezige gordels maar door anderen worden gebruikt. Dit geldt tot 1 mei 2008. Daarna mag in auto's die op alle zitplaatsen gordels hebben, niemand meer zonder gordel worden vervoerd.

Te weinig plaats

Als er op de achterbank van de auto al twee kinderzitjes in gebruik zijn, is er vaak geen plaats meer voor een derde. In dat geval mag een kind op de overgebleven zitplaats de gordel gebruiken.

Geen gordels achterin

Als er op de achterbank geen gordels aanwezig zijn, kan er geen autostoeltje worden vastgemaakt en mogen kinderen jonger dan 3 jaar er niet vervoerd worden. In dat geval mogen kinderen vanaf 3 jaar en volwassenen los op de achterbank zitten.

Geen gordels voorin én achterin

Als voorin de auto ook geen gordels aanwezig zijn, mogen kinderen tot 3 jaar helemaal niet worden meegenomen. Kinderen van 3 jaar of ouder mogen, als ze kleiner dan 1,35 meter zijn, ook niet voorin zitten in een auto zonder gordels.

Vervoer van 'andere' kinderen

Van ouders en pleegouders wordt verwacht dat ze voor hun eigen kind een kinderzitje in de auto hebben. Maar er rijden misschien ook wel eens andere kinderen mee. Voor hen kan niet altijd een kinderzitje aanwezig zijn. Bij dit soort incidenteel vervoer over beperkte afstand (dus niet op een vakantiereis) volstaat gebruik van de gordel op de achterzitplaatsen voor kinderen vanaf 3 jaar (maar niet de eigen kinderen). Als dit regelmatig voorkomt, is het veel veiliger om toch voor een of meer extra kinderzitjes te zorgen.

Taxi- en busvervoer

In bussen en op de achterbank van een taxi is een kinderzitje niet verplicht. Kinderen vanaf 3 jaar en volwassenen moeten dan, voor zover aanwezig, de gordels gebruiken en kinderen jonger dan 3 jaar mogen in dat geval vrij worden vervoerd. Neem bij voorkeur geen kind op schoot, want dat is riskant bij een frontale botsing.

Nog meer handige tips Airbag

Als een zitplaats een airbag heeft, mogen kinderen niet worden vervoerd in een (baby)autostoeltje dat tegen de rijrichting in is geplaatst, tenzij de airbag is uitgeschakeld. Of dat uitschakelen mogelijk is en hoe dat moet, staat in de gebruiksaanwijzing van de auto. Doe dit echter alleen als er daarvoor een mogelijkheid is ingebouwd in de auto. Wij als autobedrijf en velen met ons, mogen de airbag(s) niet op wat voor een wijze uitschakelen. Dit in verband met aansprakelijkheid in geval van een aanrijding met letsel.

Gordels en kinderzitjes goed gebruiken

Het is verplicht om de autogordels en kinderzitjes te gebruiken op de door de fabrikant voorgeschreven manier. Zo zijn ze ook getest. Het diagonale deel van de gordel mag bijvoorbeeld niet achter de rug langs of onder de arm door worden gedragen. Daarvoor is de gordel niet ontworpen en hij werkt dan ook niet goed. Ook voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind is het veel veiliger de gordel op de juiste manier te dragen: het heupgedeelte onder de buik, zo laag mogelijk over het bekken, het diagonale deel over de borst, boven de buik.

Gordelgeleider

Een gordelgeleider (gordelclip) moet ervoor zorgen dat het diagonale deel van de autogordel over de schouder loopt en niet over de hals. Een gordelgeleider kan deel uitmaken van een zittingverhoger. Er zijn ook afzonderlijke gordelgeleiders te koop. Deze laatste mogen niet gebruikt worden, behalve:

1. door volwassenen

2. door kinderen zwaarder dan 36 kg

3. in de elders genoemde uitzonderingsgevallen waarin geen kinderzitje gebruikt hoeft te worden

De afzonderlijke gordelgeleiders die in deze gevallen zijn toegestaan, moeten aan enkele eisen voldoen. Zij mogen alleen aan het diagonale deel van de autogordel zijn bevestigd. Een gordelgeleider die het heupdeel met het diagonale deel verbindt, is dus altijd verboden. Verder mag een gordelgeleider de goede werking van de gordel niet belemmeren en mag hij geen ruwe delen hebben die de gordel kunnen beschadigen.

Voor kinderen blijft een zittingverhoger veiliger. Die zorgt er namelijk ook voor dat het heupgedeelte van de gordel over het bekken loopt en niet over de buik. Daardoor kan bij een ongeval ernstig inwendig letsel voorkomen worden. Met een gordelgeleider blijft de kans op dergelijk letsel aanwezig. Gebruik dus als het even kan liever een zittingverhoger.

Inschrijven Nieuwsbrief

Registreert u zich aub eerst op de site voordat u zich kunt inschrijven voor de lijst.
Nog geen account? Registreer

Joomla Extensions powered by Joobi

“Onderhoud

Openingstijden Autodrome Grassère :

Wij zijn gesloten
Autodrome Grassere Autobedrijf verkoop en reparatie van auto's https://www.google.nl/maps/place/Autodrome+Grassere/@50.8175389,5.978607,712m/data=!3m1!1e3!4m12!1m6!3m5!1s0x47c097aa9d9b93c5:0xb0191e7cf2e48bba!2sAutodrome+Grassere!8m2!3d50.8175355!4d5.9807957!3m4!1s0x47c097aa9d9b93c5:0xb0191e7cf2e48bba!8m2!3d50.8175355!4d5.9807957
Baneheiderweg 49 6351JP Bocholtz Limburg Nederland
+31455441835 info@grassere.nl images/stories/PICS/Autodromelogo/grassere-80-jaar.png
donderdag
17-06-2021
07:30 - 18:00
vrijdag
18-06-2021
07:30 - 18:00
zaterdag
19-06-2021
08:30 - 16:00
zondag
20-06-2021
GESLOTEN
maandag
21-06-2021
07:30 - 18:00
dinsdag
22-06-2021
07:30 - 18:00
woensdag
23-06-2021
07:30 - 18:00
 logo liggend hetautoservice    BOVAGlogo
Copyright (c) Autodrome Grassère 2020. All rights reserved.

Disclaimer : Ondanks de zorg die door ons aan de correcte invoer van de gegevens van de aangeboden occasions en de gegevens van nieuwe auto's, merken, types, nieuws etc. besteed wordt, kunnen wij niet verantwoordelijk en/of aansprakelijk gehouden worden voor eventuele fouten, omissies, onvolkomenheden in de gegevens. Bezoekers en/of gebruikers van onze site kunnen op geen enkele wijze rechten ontlenen aan de door ons aangeboden informatie en prijzen, of de gevolgen van eventuele via de informatie ontstane transacties. Wij zijn een PCA dealer en maken geen deel uit van het officiële Peugeot netwerk.